· 

Ergonomisch werken

NPR is de afkorting van Nederlandse Praktijk Richtlijn opgesteld door de Nederlandse Normalisatie Instituut. De afgelopen tijd is de NPR 1813 gewijzigd, eerder had deze betrekking op een vaste gebruiker van een burostoel echter met de intrede van het "nieuwe werken" is deze minder van toepassing.

Voor stoelen hanteert men in Nederland veel al de NPR 1813 en betreft een Richtlijn en is dus geen Norm. Dan zijn er nog diverse normen zoals de NEN-EN 1335 en Europese norm  welke voor alle lidstaten geldt deze houden geen rekening met  de (afwijkende) lichaamsmaten van de Nederlander. In Nederland bestaat een grote multiculturele samenleving waarbij de NPR een grotere verstelbaarheid biedt dan b.v. EN 1335 norm.

 

Veel grote stoelen fabrikanten zijn gevestigd in Duitsland waar men de Europese norm hanteren, en mondjes maat de stoel aanpast volgens NPR 1813. 

De keuze van de klant vergt dus enige kennis van het e.e.a. en als leek valt dit niet mee.

De vraag naar specifieke Normen wordt over het algemeen niet doorslaggevend en wordt i.v.m. het flexibel werken meer en meer gekozen voor een goed instelbare stoel.